ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟΥ

Η αναγνώριση και η προσεκτική αποφυγή των αλλεργιογόνων που είναι υπεύθυνα για την πάθηση του ασθενούς οφείλει να αποτελεί πάντα το πρωταρχικό μέλημα στη διαχείριση των ασθενών με αλλεργίες. Η αποφυγή μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική στρατηγική εάν οι ασθενείς λαμβάνουν μια πλήρη ενημέρωση από τον θεράπων ιατρό σχετικά με τα μέτρα πρόληψης έκθεσης τους στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Μια τέτοια προσέγγιση, ειδικά στην περίπτωση της τροφικής και φαρμακευτικής αλλεργίας αλλά της αλλεργίας σε υμενόπτερα (μέλισσα, σφήκα) μπορεί να διαφυλάξει σε ικανοποιητικό βαθμό τον αλλεργικό ασθενή από ανεπιθύμητες ή επικίνδυνες για τη ζωή του αντιδράσεις. Ωστόσο, ως γνωστόν οι ‘’εχθροί’’ δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ορατοί και η αποφυγή τους δεν αποτελεί εκ προοιμίου εύκολη υπόθεση.

Έτσι για παράδειγμα στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας, ίχνη του επικίνδυνου αλλεργιογόνου μπορούν να ανιχνεύονται σε πληθώρα διατροφικών σκευασμάτων ενώ η πιθανότητα επιμόλυνσης μιας διατροφικής επιλογής μας σε χώρους μαζικής εστίασης και χρήσης κοινών κατά κανόνα μαγειρικών σκευασμάτων για την προετοιμασία των τροφών καθιστά συχνά ‘’ρωσική ρουλέτα’’ την επιθυμία του ασθενούς να γευτεί κάτι που δεν έχει μαγειρέψει ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, αν και κατά πολύ ευκολότερη η αποφυγή των φαρμακευτικών ουσιών, συχνά-πυκνά στερεί από τον ασθενή το δικαίωμα στοχευμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης λοιπών χρόνιων και/ή οξέων νοσημάτων. Μάλιστα, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά περισσότερο όταν η ‘’απαγορευμένη’’ είναι και η μοναδική ενδεικνυόμενη θεραπευτική επιλογή.

Τέλος, στην περίπτωση νοσημάτων όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή το αλλεργικό άσθμα η προσπάθεια αποφυγής των αλλεργιογόνων που μπορούν να οδηγήσουν σε παροξυσμό των συμπτωμάτων των ασθενών φαντάζει συχνά από δυσχερής ως αδύνατη.

Διαβάστε επίσης άλλες μορφές αντιμετώπισης :

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας, του αλλεργικού άσθματος και …

Read More

ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση εξειδικευμένης κατά περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί την πιο …

Read More

Αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.