ΚΛΙΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο κομμάτι της διερεύνησης ενός αλλεργικού νοσήματος αποτελεί η λήψη ενός εκτεταμένου και λεπτομερούς κλινικού ιστορικού του ασθενούς. Μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί συχνά-πυκνά μια χρονοβόρα και σαφώς διαδραστική διαδικασία μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Εξαρτάται δε τόσο από τη γνώση, τη διορατικότητα και τη εμπειρία του ιατρού αλλά συνάμα από τον όγκο και την ποιότητα της πληροφορίας που λαμβάνεται από τον εξεταζόμενο ασθενή. Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν ότι αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα όπου η Τέχνη της Ιατρικής υπερτερεί τρόπον τινά της Επιστήμης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο ασθενής καλείται συχνά να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως οι ακόλουθες:

  1. Ποια είναι τα συμπτώματα που βιώνει?
  2. Αν κατά τη γνώμη του τα συμπτώματα συσχετίζονται με κάποιον αντικειμενικό-οφθαλμοφανή αιτιολογικό εκλυτικό παράγοντα ή και κάποιο συνοδό των συμπτωμάτων συμπαράγοντα (άσκηση, λοίμωξη, εμμηνορρυσία κλπ.).
  3. Τη χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων του, τη συχνότητα εμφάνισης αυτών (π.χ. >2 φορές/εβδομάδα), αλλά και το χρονικό διάστημα έναρξης τους μετά την επαφή με τον πιθανολογούμενο εκλυτικό παράγοντα.
  4. Την εποχική (π.χ. κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο) ή άλλη (π.χ. κάθε πρωί, κάθε φορά που ασκούμαι, κάθε φορά που γελάω ή κλαίω, κάθε φορά που καταναλώνω μια συγκεκριμένη τροφή) περιοδικότητα των συμπτωμάτων.
  5. Πληροφορίες σχετικά με την καθημερινότητα του ασθενούς (τρόπος και έξεις ζωής, επάγγελμα, έκθεση σε διάφορες ουσίες κλπ.) επί σκοπού αναγνώρισης κάποιου υποκείμενου αιτίου.
  6. Πληροφορίες σχετικά με το λοιπό αλλεργικό ή και μη (λοιπές χρόνιες παθήσεις) υπόστρωμα-ιστορικό του ασθενούς. Είναι γνωστό ότι παιδιά με μέτρια-σοβαρή ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης τροφικής και αναπνευστικών αλλεργιών συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.
  7. Πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς, αφού είναι γνωστό ότι ένα θετικό ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών παθήσεων και σε λοιπά μέλη αυτής. Επιπρόσθετα, η θετική παρουσία αυτού σε συνδυασμό με την πρόδρομη (<1 έτους) εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας και ευαισθητοποίησης σε τροφικά αλλεργιογόνα (αβγό, γάλα, peanut) αποτελεί συμπληρωματικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης αναπνευστικών αλλεργιών (ρινίτιδα, άσθμα) σε μεγαλύτερη ηλικία στο νεαρό ασθενή.
  8. Πληροφορίες σχετικά με τη χρόνια ή και πρόσφατη λήψη φαρμακοθεραπειών. Ο ασθενής θα πρέπει να μεταφέρει στον ιατρό πληροφορίες σχετικά με το είδος της αγωγής, τη διάρκεια λήψης αυτής αλλά και το χρόνο που έχει περάσει από τη διακοπή λήψης της σε συνδυασμό πάντα με το χρονικό διάστημα εμφάνισης των συμπτωμάτων που ενδεχομένως σχετίζονται με αυτή.

Έτσι λοιπόν, αρκετά παρατηρητικοί ασθενείς μπορεί να μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες που να σχετίζονται με τη συμπτωματολογία τους, ωστόσο άλλοτε και σε άλλες περιπτώσεις επαφίεται στην ικανότητα του αλλεργιολόγου να ‘’αναδύει’’ λεπτομέρειες που μπορεί να έχουν διαλάθει της προσοχής του ασθενούς και οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας στην περαιτέρω και πιο ολοκληρωμένη διερεύνηση του.

 

Διαβάστε επίσης άλλες μορφές διάγνωσης :

Αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.