ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

Οι αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες αποτελούν σημαντικό μέσο στα χέρια του αλλεργιολόγου για τον περαιτέρω έλεγχο – διερεύνηση του αλλεργικού ασθενούς. Αυτές πραγματοποιούνται με την τοποθέτηση στο δέρμα του ασθενούς των πιθανολογούμενων ενεχόμενων στην εκδήλωση των συμπτωμάτων αλλεργιογόνων, πάντα σε συνάρτηση με το αντίστοιχο ληφθέν κλινικό ιστορικό. Αυτό γιατί οφείλει να καταστεί αντιληπτό ότι η θετική έκβαση ενός δερματικού ή ακόμη και αιματολογικού αλλεργιολογικού τεστ επί μη συνοδής υπάρξεως συμβατού κλινικού ιστορικού αντιδραστικότητας στο προς έλεγχο αλλεργιογόνο, επιβεβαιώνει μονάχα την ευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού μας σε αυτό, χωρίς ωστόσο να δύναται είτε να προβλέψει την πιθανότητα μιας μελλοντικής αλλεργικής αντίδρασης είτε να ‘’κατοχυρώσει’’ τον ασθενή ως αλλεργικό. Σε ανάλογες περιπτώσεις και προς αποφυγή τρομολαγνικών και στρεσογόνων καταστάσεων στον ασθενή ή και στους οικείους του ο καθορισμός της υπάρξεως αλλεργίας ή μόνο ευαισθητοποίησης προσδιορίζεται μέσω λοιπών διαδικασιών (π.χ. πρόκληση στο αλλεργιογόνο) από τον θεράπων αλλεργιολόγο. Οι αλλεργιολογικές δερματικές δοκιμασίες διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

  1. Τις ειδικές δερματικές δοκιμασίες νυγμού (Skin Prick Tests/SPTs). Σε αυτές τις εύκολες και ανώδυνες δοκιμασίες τοποθετούνται στο δέρμα του ασθενούς (στο χέρι κατά κύριο λόγο) σε μορφή σταγόνων τα προς έλεγχο περιβαλλοντικά (π.χ. γύρεις, επιθήλια ζώων, ακάρεα, μύκητες, δηλητήρια υμενοπτέρων κλπ.), τροφικά ή και φαρμακευτικά αλλεργιογόνα για να ακολουθήσει κατόπιν ανεπαίσθητο τσίμπημα του δέρματος στα αντίστοιχα σημεία. Παραλλαγή της δοκιμασίας, συχνότερα απαντώμενη σε περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας, αποτελεί και ο νυγμός του δέρματος του ασθενούς κατόπιν προηγηθέντος νυγμού ωμού ή ακόμη και μαγειρεμένης μορφής του προς διερεύνηση τροφίμου (prick through prick). Η ανάγνωση του αποτελέσματος των τεστ πραγματοποιείται εντός 15-20 λεπτών και αυτές θεωρούνται θετικές επί σχηματισμού διόγκωσης με συνοδή ερυθρότητα στα σημεία νυγμού. Οι δοκιμασίες νυγμού είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες στην πλειονότητα των αλλεργιογόνων και δύνανται να εφαρμοστούν από τη βρεφική μόλις ηλικία του ασθενούς (>2 μηνών). Συμβάλλουν σημαντικά στη διερεύνηση των αναπνευστικών, τροφικών , φαρμακευτικών αλλεργιών αλλά και της αλλεργίας σε υμενόπτερα (μέλισσα, σφήκα).
  2. Ειδικές ενδοδερμικές δοκιμασίες (Intradermal Tests/IDs). Οι δοκιμασίες αυτές διενεργούνται συνήθως συμπληρωματικά στα SPTs, προσδίδοντας κατά αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη ευαισθησία στο διαγνωστικό χειρισμό, σε περιπτώσεις φαρμακευτικής ή αλλεργίας σε υμενόπτερα (μέλισσα, σφήκα). Σε αυτές, το προς έλεγχο αλλεργιογόνο, ενίεται σε άλλοτε άλλου βαθμού αραιώσεις, αμέσως κάτω από την επιφάνεια του δέρματος του ασθενούς και η ανάγνωση του αποτελέσματος  γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις μετά την παρέλευση 20 λεπτών. Στην περίπτωση πιθανής αλλεργίας σε φάρμακο ενδεχομένως να χρειαστεί και μια 2η ανάγνωση μετά από 48 ώρες.
  3. Ειδικές επιδερμιδικές δοκιμασίες (Atopy Patch Tests/APTs). Σε αντίθεση με τα SPTs και τα IDs που ως επί το πλείστον διενεργούνται σε ασθενείς με ιστορικό άμεσης χρονικά αντιδραστικότητας στο ενεχόμενο αλλεργιογόνο (συμπτώματα εντός 1-2 ωρών μετά την αναφερόμενη έκθεση), οι επιδερμιδικές δοκιμασίες χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που πιθανολογείται αλλεργική νόσος με επιβραδυνόμενη αντιδραστικότητα στο υπό έλεγχο αλλεργιογόνο. Στις περιπτώσεις αυτές τα συμπτώματα του ασθενούς μπορούν να εμφανίζονται ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά την έκθεση στην υπεύθυνη ουσία-αλλεργιογόνο. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν περιπτώσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα (επίμονη νόσος ή συχνοί παροξυσμοί),  η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (καλλυντικά, βαφές, latex κλπ.), γαστρεντερικού τύπου αλλεργίες (π.χ. η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα ή εντεροκολίτιδα επαγόμενη από πρωτεΐνες των τροφών/FPIES και η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, εντερίτιδα ή κολίτιδα), αλλά και ορισμένοι τύποι φαρμακευτικής αλλεργίας. Κατά τη διενέργεια των τεστ επικολλώνται στην πλάτη του ασθενούς αυτοκόλλητες ταινίες που περιλαμβάνουν μικρούς χάρτινους δίσκους εμποτισμένους με τα υπό έλεγχο αλλεργιογόνα. Οι ταινίες παραμένουν σε επαφή με το δέρμα για χρονικό διάστημα 48 ωρών οπότε και αποκολλώνται ενώ η ανάγνωση των τεστ διενεργείται από τον θεράπων ιατρό στις 48, 72 και/ή 96 ώρες ή κατά περίπτωση αλλεργιογόνου και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από τον ιατρό και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 

 

Διαβάστε επίσης άλλες μορφές διάγνωσης :

Αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.