ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας, του αλλεργικού άσθματος και της αλλεργίας στα υμενόπτερα (μέλισσα, σφήκα) η ειδική ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μοναδική αιτιολογική αντιμετώπιση-θεραπεία έναντι του υπεύθυνου αλλεργιογόνου που επάγει τα συμπτώματα του ασθενούς.

Η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια (συνήθως 3-5 έτη) χορήγηση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, η οποία αρχικά περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση της ποσότητας του σε άλλοτε διαφορετικά διαστήματα μέχρι να φθάσει ο ασθενής στην επονομαζόμενη δόση συντήρησης, με την οποία συνεχίζει σταθερά ως το πέρας της θεραπείας. Όσον αφορά στην περίπτωση των αναπνευστικών αλλεργιών (ρινίτιδα, άσθμα), 2 μορφές ειδικής ανοσοθεραπείας είναι εμπορικά διαθέσιμες στη χώρα μας, η υποδόρια (ενέσιμη αγωγή-Subcutaneous immunotherapy/SCIT) και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία (Sublingual immunotherapy/SLIT).

Αντίθετα, στην περίπτωση της αλλεργίας στα υμενόπτερα διαθέσιμη για τη θεραπεία των ασθενών είναι μόνο η SCIT.

Με την ειδική ανοσοθεραπεία ο ειδικός αλλεργιολόγος συμβάλλει σημαντικά στην ελάττωση των συμπτωμάτων των ασθενών αλλά και της συνοδής συμβατικής φαρμακοθεραπείας για τον έλεγχο της υποκείμενης νόσου στις περιπτώσεις ρινίτιδας και άσθματος. Επιπρόσθετα, και όπως αυτό διαφάνηκε σε πλήθος μελετών μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα μεταγενέστερης ανάπτυξης άσθματος σε ασθενείς με εγκατεστημένη αλλεργική ρινίτιδα. Τέλος, ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι σε μικρότερο αριθμό μελετών φαίνεται ότι η έγκαιρη εφαρμογή της θεραπείας, συγκριτικά με τη διάγνωση της νόσου, μπορεί να αποτρέψει την αύξηση των αλλεργικών ευαισθητοποιήσεων (epitope or molecular spreading) των ασθενών. Υπό αυτό το πρίσμα, η έγκαιρη έναρξη θεραπείας μπορεί να οδηγήσει και σε πιο αυξημένη αποτελεσματικότητα, με πρώτα σημεία βελτίωσης στις περισσότερες περιπτώσεις να παρατηρούνται μόλις από τις πρώτες συνεδρίες στην περίπτωση αλλεργίας στα υμενόπτερα (1ος – 2ος μήνας) και μεταξύ 6ου – 12ου μήνα συνήθως στην περίπτωση της ρινίτιδας και του άσθματος αντίστοιχα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά περίπτωση, ειδικότερα στην αλλεργία σε υμενόπτερα (μέλισσα, σφήκα) το χρονικό διάστημα της θεραπείας δύναται να διαρκεί και περισσότερο.

Ιδιαίτερη αναφορά τέλος, οφείλει να γίνει σε μία πολύ πρόσφατη μορφή ειδικής ανοσοθεραπείας στο χώρο της τροφικής αλλεργίας, την επιδερμιδική ανοσοθεραπεία, ως μία πιθανώς ασφαλέστερη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της αλλεργίας σε τροφές. Σε αυτή, ειδικά αυτοκόλλητα που περιέχουν προζυγισμένη ποσότητα του υπεύθυνου αλλεργιογόνου επικολλάται στο δέρμα του ασθενούς σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι περισσότερες εκ των μελετών μέχρι σήμερα αφορούσαν κατά κύριο λόγο στο peanut, με το πρώτο προϊόν μάλιστα με την ονομασία Viaskin να κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ.  Όταν το αυτοκόλλητο εφαρμόζεται στο δέρμα, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η υγρασία λόγω φυσικής απώλειας ύδατος του δέρματος κάτω από το αυτοκόλλητο, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στη διάλυση της λυοφιλοποιημένης πρωτεΐνης αλλεργιογόνου που είναι προσκολλημένη ηλεκτροστατικά στο εσωτερικό της επιφάνειας του επιθέματος. Αν και οι πρώτες μελέτες κατέδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αύξηση του ουδού της αντιδραστικότητας των ασθενών εκκρεμούν πολυπληθέστερες μελέτες για να αποφανθεί κανείς με μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

 

Διαβάστε επίσης άλλες μορφές αντιμετώπισης :

ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση εξειδικευμένης κατά περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί την πιο …

Read More

Αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.