ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΠΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ

Η ειδική απευαισθητοποίηση (ανοσοθεραπεία) σε τροφές αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες πρόσφατες θεραπευτικές επιλογές στα χέρια του ειδικού αλλεργιολόγου στο πεδίο της τροφικής αλλεργίας.

Εφαρμόσιμη κατά βάση σε παιδιατρικούς ασθενείς αποτελεί μία ριζοσπαστική τομή στα ξεπερασμένα δόγματα και τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις περί αποκλειστικής αποφυγής του υπεύθυνου τροφίμου στις περιπτώσεις άμεσου τύπου επίμονης τροφικής αλλεργίας.

Η όλη διαδικασία συνίσταται στη χορήγηση μικρών σταδιακά αυξανόμενων δόσεων της υπεύθυνης αλλεργιογόνου τροφής, είτε σε φυσική είτε σε τροποποιημένη μορφή (ψημένη π.χ. κέικ ή muffin στην περίπτωση του γάλατος ή κέικ στην περίπτωση αλλεργίας στο αβγό, βρασμός π.χ. βρασμένα μακαρόνια στην περίπτωση αλλεργίας στα σιτηρά) στον ασθενή με στόχο την απευαισθητοποίηση του, που τελικά θα του επιτρέπει να καταναλώνει ποικίλες ποσότητες αυτής χωρίς επακόλουθες αντιδράσεις.

Η απευαισθητοποίηση αφορά στην αύξηση της ποσότητας της τροφής που μπορεί να επάγει αντίδραση στον ασθενή και συνεπάγεται συνεχιζόμενη, καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή κατάποση δόσης του υπεύθυνου τροφίμου. Απώτεροι στόχοι της όλης διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος του εκάστοτε πρωτοκόλλου απευαισθητοποίησης αποτελούν η παρατεταμένη έλλειψη αντιδραστικότητας του ασθενούς στην έκθεση στο τροφικό αλλεργιογόνο μετά από αποχή ημερών, εβδομάδων ή μηνών από την έκθεση σε αυτό ή και ακόμη πιο ιδανικά η οριστική απόκτηση ανοχής που ορίζεται ως η βρώση οποιασδήποτε ποσότητας της τροφής ανεξαρτήτου της περιοδικότητας βρώσης αυτής από τον ασθενή.

Σήμερα, διάφορα πρωτόκολλα από του στόματος απευαισθητοποίησης έχουν περιγραφεί σε πληθώρα μελετών, ενώ αρκετά εξ αυτών, με κύριους πρωταγωνιστές τροφές όπως το γάλα, το αβγό, τα σιτηρά και τους ξηρούς καρπούς, εφαρμόζονται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια και στον Ελλαδικό χώρο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η νέα γνώση στο τομέα της τροφικής απευαισθητοποίησης δημιουργεί και νέα δεδομένα στον αλλεργικό ασθενή, αφού πλέον με τη βοήθεια ειδικών αλλεργιολόγων με εμπειρία στον τομέα της τροφικής ανοσοθεραπείας μπορεί είτε να ξεπεράσει αλλεργίες που μέχρι αρκετά πρόσφατα θεωρούνταν απροσπέλαστες και εφόρου ζωής, είτε στη λιγότερο αισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων να καταφέρει να ανέχεται ποσότητες του αλλεργιογόνου που μπορούν να του διασφαλίσουν μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και μείωση σε μεγάλο βαθμό της εμφάνισης επικίνδυνων για την υγεία του συμβαμάτων σε περιπτώσεις ‘’ατυχούς’’ έκθεσης.

Και σε αυτή όπως και στις προηγούμενες καταστάσεις θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η παρούσα θεραπευτική επιλογή είναι προσωποποιημένη (βάσει του ξεχωριστού προφίλ ευαισθητοποιήσεων και αντιδραστικότητας του εκάστοτε αλλεργικού ασθενούς) και φυσικά δεν αποτελεί πανάκεια στη θεραπεία της τροφικής αλλεργίας.

Διαβάστε επίσης άλλες μορφές αντιμετώπισης :

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας, του αλλεργικού άσθματος και …

Read More

ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση εξειδικευμένης κατά περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί την πιο …

Read More

Αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.