ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Το μητρικό γάλα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία τροφή… Αποτελεί ένα αρκετά πολύπλοκο ανοσολογικά διάλυμα το οποίο εμπερικλείει πολλαπλά συστατικά (π.χ. θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, λυσοζύμη, ανοσοσφαιρίνες κλπ.) που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του βρέφους και συμβάλλουν στην ενίσχυση των αμυντικών του μηχανισμών. Και σε αναπτυξιακό επίπεδο όμως, η σύνδεση μητέρας και βρέφους μέσω του θηλασμού συμβάλλει στη βέλτιστη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του βρέφους.

Πλην των γνωστών αυτών ευεργετικών του δράσεων, καλά οργανωμένες μελέτες έχουν καταδείξει την θετική επίδραση του μητρικού θηλασμού και στην μείωση του ρίσκου μελλοντικής εμφάνισης άσθματος σε βρέφη με θετικό οικογενειακό ιστορικό άσθματος. Μάλιστα, αρκετά πιο πρόσφατα διαφάνηκε ότι οι ολιγοσακχαρίτες του μητρικού γάλατος (HMOs) παρέχουν ένα σημαντικό υπόστρωμα στο βρέφος για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου του αλλά και την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του βλεννογόνου αυτού. Με τον τρόπο αυτό φάνηκε ότι ο θηλασμός μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη μελλοντικής ανάπτυξης τροφικής αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα στο παιδί. Τέλος, άλλες μελέτες κατέδειξαν την ευεργετική επίδραση του μητρικού θηλασμού και στην ελάττωση του ρίσκου μελλοντικής εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους που σχετίζονται με την πρόληψη των αλλεργικών νοσημάτων, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα στην πρώιμη ζωή επηρεάζεται σημαντικά από τη μητρική ανοσία, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και της γαλουχίας, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε το μητρικό θηλασμό  με στόχο το κέρδος για το νεογνό μέσων των πολλαπλών οφελών που αυτός αποφέρει.

 

Διαβάστε επίσης άλλες μορφές πρόληψης :

Αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.