ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χορήγηση εξειδικευμένης κατά περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί την πιο διαδεδομένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των αλλεργικών νοσημάτων. Τα χορηγούμενα φάρμακα μπορούν να χορηγούνται τοπικά στο πάσχων όργανο (π.χ. δέρμα, μύτη, πνεύμονες) ή και συστηματικά (π.χ. από του στόματος).

Μεταξύ των συχνότερα χρησιμοποιούμενων φαρμάκων στα αλλεργικά νοσήματα περιλαμβάνονται τα αντιισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή.

Όσον αφορά στα αντιισταμινικά, τα νεότερης γενιάς (2ης και 3ης γενιάς) χρησιμοποιούνται είτε τοπικά είτε συστηματικά κατά περίπτωση σε παθήσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, οι αλλεργικές οφθαλμοπάθειες, η κνίδωση (χρόνια ή οξεία) κ.ά. Οφείλει να τονιστεί ότι η λήψη του κατάλληλου αντιισταμινικού στην απαραίτητη δόση οφείλει να προσδιορίζεται από τον ειδικό αλλεργιολόγο προς αποφυγή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Στην περίπτωση των κορτικοστεροειδών, ο προσδιορισμός του κατάλληλου φαρμάκου εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή, η επιλογή τοπικής (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, αλλεργικές οφθαλμοπάθειες κλπ.) ή συστηματικής αγωγής (π.χ. σοβαροί παροξυσμοί άσθματος), ο καθορισμός της ιδανικής για τον κάθε ασθενή συσκευής χορήγησης (π.χ. στο άσθμα) αλλά και το απαραίτητο διάστημα φαρμακοθεραπείας αποτελούν προτεραιότητα για τον ειδικό αλλεργιολόγο.

Έτσι λοιπόν, η ορθά κατευθυνόμενη φαρμακοθεραπεία των αλλεργικών νοσημάτων όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών, αλλά μπορεί να συμβάλλει και αποφασιστικά σε ορισμένες περιπτώσεις στην πρόληψη εγκατάστασης σοβαρότερων μορφών της ίδιας της νόσου.

Διαβάστε επίσης άλλες μορφές αντιμετώπισης :

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας, του αλλεργικού άσθματος και …

Read More

Αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.